Català  Español English
 
 
 
Inici
Projectes
Què puc fer
Club d'amics
Agenda
Notícies
Galeria d'imatges
Com trobar-nos
Contactar
 
 
   

Què puc fer

Què puc fer?

Aquí trobaràs tota la informació de les activitats que pots realitzar a l'Estany de Sils: visitar el centre d'informació, contractar visites guiades, conèixer els diferents itineraris a peu i amb bicicleta, i disposar de material didàctic per les escoles. A més de les activitats naturalistes i científiques que es duen a terme per tal de participar-hi com a voluntari. Anima't a descobrir-ho!

 

 

 

DIVULGACIÓ I EDUCACIÓ AMBIENTAL

CENTRE D'INFORMACIÓ DE L'ESTANY DE SILS

El Centre d'Informació de l'Estany de Sils es troba ubicat a l'edifici de l'estació de ferrocarrils i al seu interior podreu trobar una exposició permanent amb informació de l'espai natural i el municipi. Trobareu una maqueta de l'area i panells informatius amb fotos i explicacions.

Horari d'obertura: de dilluns a divendres, de 9h-14h i de 16:30h-19h

Dissabtes i diumenge, de 10h a 14h

Pots descarregar el contingut de l'exposició permanent aquí

VISITES GUIADES (privades)

Per contractar una visita guiada, podeu contactar amb qualsevol de les següents entitats:

Entitat

Contacte


Telèfon

Correu electrònic

Temporània (Sils)

Elisabeth del Valle
Joan Mas
Josep Noguerol


669 349548
615 969647
620 006829

temporania@hotmail.com

SORBUS, S.C.

Lluís Motjé


636 966706

sorbus@sorbus.cat

Escola de Natura de les Guilleries

Teresa Saló


972 869127

guillera@pangea.org

Dinamis

Marta Schiavon


972 428700

educacio@dinamis.cat

 

MATERIAL DIDÀCTIC

Quadern Didàctic: “A la descoberta de l’Estany de Sils: una història de la Tortuga Poruga”

Temporània, associació d’educació ambiental de la Selva, ha elaborat un quadern didàctic sobre l’Estany de Sils a petició de l’Ajuntament, perquè els nens i nenes puguin aprendre i divertir-se, tant al mateix Estany com a l’escola. Aquesta és una eina més per incentivar el coneixement de l’espai natural i la sensibilització a través de les escoles, dirigida a alumnes de cicle inicial i mitjà, especialment 2on i 3r de primària.

El centre d’interès és l’Estany de Sils, l’eix d’animació és la Tortuga d’estany i el fil conductor és la història d’una tortuga que ha hagut de marxar de l’estany fruït de la dessecació. Ara, amb la restauració, la seva néta hi vol tornar per descobrir aquest paratge.

Els objectius principals d’aquest suport educatiu són:
•    Donar a conèixer l’ecosistema de l’Estany de Sils als escolars de primària de Catalunya.
•    Provocar un canvi de percepció i conducta envers el medi ambient als escolars.
•    Promoure l’espai com a entitat única i diferent.
•    Donar continguts adaptats al nivell dels nens.

El quadern té un format de fitxes que cada professor podrà escollir per treballar independentment. A la Tortuga se li presenten reptes en forma d’exercicis que els nens hauran d’ajudar a superar. Són exercicis de relacionar conceptes i de tipus ràpid, útils per resoldre a l’Estany o a l’aula.

Aquí us podeu baixar el Quadern Didàctic

i el Dossier per al professorat.

Us agrairem que una vegada us hagueu baixat el material ens informeu a quina entitat o centre pertanyeu, si és el cas, i quin ús en fareu, per poder fer-ne el seguiment. Envieu aquesta informació a temporania@hotmail.com i estany@sils.cat, moltes gràcies!

 

 

Itineraris

L'Estany de Sils disposa de diversos itineraris a peu i en bicicleta. Al llarg d'aquests itineraris descobrireu els particulars ecosistemes de l'Estany de Sils i la seva flora i fauna. Al Centre d'Informació de l'Estany de Sils (a l'estació de ferrocarrils) trobareu més informació.

Passeig per l'Estany de Sils


Distància: 3,5 km
Durada: a peu 45'-1h, en bicicleta 30' aproximadament
Dificultat: molt senzilla

Aquest és un itinerari per conèixer l'àrea en procés de recuperació de l'Estany de Sils. El passeig s'inicia a l'aparcament sud de l'Estació de ferrocarril. Seguint els senyals, sortim del poble pel barri de l'església i després de travessar el pont sobre la sèquia, ens adreçarem a la zona d'aigüamolls regenerada.

De seguida trobem el mirador, on tindrem una visió panoràmica de l'Estany i els canyissars i arbredes que l'envolten. Més endavant, els tres aguaits ens permeten observar les aus aquàtiques. Així mateix, al llarg del recorregut podem veure de prop la vegetació aquàtica, com el canyís, el balcalló i els arbres de ribera. Després visitem la zona de prats humits i de dalla en recuperació, un paisatge característic de l'Estany. Per tornar a Sils, recularem pel camí que voreja la sèquia fins al punt inicial de l'itinerari.


Ruta de l'Observatori Vell


Distància: 5 km

Durada: a peu 1h 45', en bicicleta 1h aproximadament

Dificultat: senzilla

Aquesta ruta us permetrà descobrir els diversos paisatges que conformen el nostre territori. Des del barri de l'església, amb les seves cases antigues i l'església de Santa Maria, continuant a través dels boscos mediterranis d'alzina, els camps i les pollancredes, fins a la vegetació de zones humides i la zona en recuperació de l'espai natural de l'Estany de Sils.

Durant aquest trajecte podreu gaudir de les vistes panoràmiques que ofereix l'observatori vell, un dels primers aguaits que es van instal·lar a la zona i que mostra unes magnífiques vistes sobre la llacuna temporal, una zona inundable que varia en funció de les pluges, i els prats de dall que s'estan recuperant.


Ruta pels estanys


Distància: 12,2 km

Durada: a peu 2h 30', en bicicleta 1h 20' aproximadament

Dificultat: senzilla-mitjana

Aquest és un itinerari que voreja tot el què era antigament l'Estany de Sils, abans de la seva dessecació. Sortim de l'aparcament sud de l'Estació de ferrocarril, cap a l'església, en direcció a les pollancredes.

L'itinerari recorre una zona humida que combina els ambients forestals amb les plantacions de pollancres i els prats de dall o herbassars, i que acull nombroses espècies animals, entre les quals destaquen les aus, per la seva espectacularitat. El recorregut és apte per a tota mena d'usuaris. És gairebé del tot planer i a grans trets ressegueix el perímetre de l'espai natural que li dóna nom. Permet una passejada agradable i, si hi ha sort, observar part de la fauna associada als ambients humits de les zones estanyables.


Descarrega't el tríptic d'itineraris aquí.

 

 

e-ruta

Itinerari guiat mitjançant GPS per l'Estany de SilsDiu la llegenda que a l'Estany de Sils hi ha la porta de l'infern, i que un pagès anomenat Pere Porter tot seguint les indicacions del dimoni la va trobar...

Per aquesta e-ruta Pere Porter serà el vostre guia personal! Us podreu endinsar en el seu paisatge i descobrir la flora i la fauna de l'Estany. El mateix Pere Porter també us explicarà la història més recent, la dessecació i la restauració actual de l'Estany amb la qual es pretén preservar els valors ecològics d'aquest espai natural protegit.

Com funciona?
El funcionament del GPS és molt senzill, l'intinerari s'inicia a la Plaça de l'estació de Sils, i tot seguit només cal anar seguint les instruccions i escoltant les explicacions que el mateix GPS va donant al llarg del recorregut.

Distància: 3,5 km
Durada: 2 hores (aproximadament)
Dificultat: molt senzilla


Com reservar l'e-ruta?
Si tens iPhone o iPad, pots descarregarte la nova App: visita guiada estany de Sils.

http://www.laselvaturisme.com/e-rutes/e-ruta/5/la-porta-de-linfern

Els idiomes a escollir són el Català i el Castellà. 

 

 
Col᢯ren
© 2014 Estany de sils - Aví òLegal - Mapa web