Des del 2018, s’ha reprès la gestió d’aquest espai gràcies a la firma d’un conveni de custòdia fluvial. La gestió actual es guia per un pla de gestió, aprovat al desembre de 2019, que determina les actuacions necessàries per aconseguir que l’Estany de Sils es conservi a llarg termini, amb les mínimes intervencions necessàries.
A través del pla de gestió es pretén dur a terme una gestió activa de l’Estany de Sils que n’asseguri la seva conservació a curt, mig i llarg termini. Els objectius que fixa el pla engloben els diferents ecosistemes de l’espai natural. En aquest sentit, s’està treballant en tres direccions. En primer lloc, es fan accions perquè la llacuna permanent mantingui una superfície humida d’1 hectàrea i fondàries superiors al metre (de mitjana), a més de millorar la qualitat de l’aigua en els propers anys. En segon lloc, el pla preveu que per al 2022 l’entorn de l’Estany disposi de les diferents tipologies d’hàbitats pratenses i herbassars (canyissar, prats de dall, jonqueres i prats halòfils i prats secs) i que es preservin les rouredes i alzinars, sense espècies invasores. Per últim, un dels objectius, marcat pel 2027, és que el 25% del terreny contemplat en el conveni disposi de bosc de ribera.
A més de la protecció integral dels ecosistemes, el pla també preveu accions concretes per a la conservació de les poblacions de la tortuga d’estany, així com d’altres espècies d’amfibis i d’ocells.
Les actuacions que es faran els propers anys s’aniran actualitzant en el calendari d’aquesta pàgina web per mantenir-vos informats de les accions de gestió i conservació en curs.
|